POYRAZ
1-
Ada'da iki rüzgar eser: Poyraz ve lodos! Diğer esenler sayılmaz. Bir Adalının "bugün karayel esiyor "dediğini pek duymazsınız. Esmez mi karayel, eser, ama poyraz daha mı şiirseldir bilinmez, Adalı onu rüzgardan saymaz.
Ansiklopedide
"Kuzeydoğudan esen, Karadeniz’in kuzey doğuya bakan kıyıları ile İstanbul Boğazı’nda hasar yaratabilecek şiddette esen soğuk rüzgar.diye anlatılıyor.
Güney Rusya üzerinde oluşan yüksek basınç ile yoğun soğuk kararlı havanın güneye, Karadeniz’in nispeten sıcak deniz yüzeyine doğru uzanması nedeniyle güneyde oldukça kararsız ve hamleli rüzgar oluşur ki bu poyrazdır.
Poyrazın şiddeti ve hamlesi, kuzeydeki yüksek basınç ile güneydeki, yani Karadeniz üzerindeki alçak basıncın arasındaki basınç farkına bağlıdır. Basınç farkı fazlalaştıkça rüzgarın hızı ve hamlesi artar. Poyraz, aynı zamanda kış mevsiminde Türkiye’nin kuzey kıyılarında, Karadeniz’de ve Karadeniz’e bakan taraflarda kar yağışına neden olur.
Kuzey yeli olarak da bilinir."
Ada'da yaşayan biri için ise o kadar korkunç değildir: Vapur seferlerini çok fazla abartmazsa etkilemez. Yazın estiğinde püfür püfür serinletir. Ama tatilcileri üzer, zira deniz suyunu buz gibi yapar. Bağcılar da pek sever. İnsanı çakı gibi yapar.
Lodostansa poyrazı sever Adalı.
Boreastan geldiği bilinir. Boreas yunan mitolojisinde kimi zaman çift yüzlü bir ihtiyar adam olarak tasvir edilen rüzgar tanrısıdır. Boranın da kaynağıdır.
Poyraz ve Bora Adalıların en sevdiği isimlerdendir.
Madde Yazılış Tarihi: 09.05.2008
Yazan: Melih
==========================
2-
Ahmet Hakan'ın Bozcaadaya ilk gelişinde duyduğu nefretin sebebidir poyraz.
Gazete kuyruğunda önüme düşmüş ve mırıl mırıl söylenişine şahit olmuştum.
Madde Yazılış Tarihi: 06.08.2008
Yazan: Euclides
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder