Bozcaada'dan Merhaba...

Kışlar çabuk geçiyor.
Yıllardır her kış Bozcaada Sözlüğü'nü bitireceğim diye başlayıp, Mart ayında da pes etmekten bıktım.
Hem yazdıklarımı sabitlemek, hem de sizlerin katkılarıyla sözlüğe farklı renkler katmak için bu bloğu açtım.
Bozcaada Sözlüğü'ne katkıda bulunmak isterseniz, ki isteyin, "Nasıl Katkıda Bulunabilirim?" bölümünden ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Başka önerileriniz varsa "Öneriler" bölümüne yazabilirsiniz.
Teşekkür ederim.
Melih Güney

27 Haziran 2008 Cuma

REZENE

REZENE

Aslında rezene hakkında birşeyler yazmak çok haddime değil. Adada herkes tarafından kullanılan, omleti, salatası, yoğurtlusu, tavuklusu, şusu, busu yapılan adamızda her adımda görebileceğiniz, anason kokulu, dereotu benzeri, arapsaçı adıyla da müsemma bitkinin adada bu kadar yaygınlaşma sebebi,"Ada Cafe" Semra abla'dır.
Müthiş bir ot bilgisi olan Semra abla, bu bitkiyi yemeklerinde kullanmaya başlayınca önceleri Adalılar tarafından alaycı yaklaşımlarla karşılaşsa da, rezene aldı, yürüdü gitti, çok da iyi oldu. Gerçekten özellikle yumurtaya müthiş bir tat verir bu muhteşem faydalı bitki.


Kullanım alanlarına gelince
"...Rezene, öksürükte balgam söktürücü, özellikle bebekleri ve küçük çocukları yatıştırıcı ve mide şişkinliklerini giderici olarak geliştirilmiş pek çok ilaçta etken madde olarak kullanılır. Kullanımı kolay olduğu için, sindirim sorunu olan bebeklere ve küçük çocuklara rahatlıkla verilebilir.Rezene, sindirim sistemi kramplarını çözücü etkiye de sahiptir. Anne sütünü arttırır. Bebek mamalarına rezene çayı karıştırıldığında, gaz sancıları yaşanmaz. Sindirim sorunlarından kaynaklanan baş ağrılarını da dindirir. Kısaca ve genellikle, sindirim problemleri, şişkinlik, iştahsızlık, balgamlanma, adet görme zorlukları, göz kapağı iltihabı ve sinirlilik hallerine karşı başarıyla kullanılabilir..."
Daha devamı var,ilgilenenler
http://www.50mucizebitki.com/rezene.html sayfasından okuyabilirler.

Okuduğum bir başka ilginç şeyi paylaşmak isterim burada: Tarihte Romalılar tarafından çok kullanılan rezene icin Romalılar soyle der: "Bir gladyatörün haşin ve güçlü olmasını istiyorsanız yemeklerine rezene katın. Eğer o savaşır ve ölürse rezeneden çelenk takın" işte o kadar önemlidir rezene Romalılar için.
Şimdi de Italyanlar tarafından çok kullanılır,fakat onlar bizim gibi yapraklarını değil, kökünü yerler, salatasını, çorbasını
, hatta dolmasını yaparlar.

Yani biz adalılar rezeneyi cok tuketiyoruz, bir gladyator kadar kuvvetliyiz ve hiç gaz problemi yaşamıyoruz.
Yaşasın rezene!
Madde Yazılış Tarihi: 27.06.2008
Yazan: Plati

Hiç yorum yok:

Blogta Markerly uygulaması vardır.
- Paylaşmak istediğiniz resmin üzerinde durun ve tıklayın.
- Paylaşmak istediğiniz metni belirleyin ve tıklayın.


Related Posts with Thumbnails